Biografie Jesús en Zita


Jesús Cobas is Cubaan (geboren te Santiago de Cuba, de hoofdstad van de "son"). Hij groeide op in een muzikale familie en woonde in een populaire wijk waar de rumba nog op straat werd gedanst. Als student danste hij reeds bij verschillende formaties, o.a. voor de universiteit van Havana en groeide later zelf uit tot choreograaf van verschillende dansgroepen.


In 1993 vestigde hij zich in Europa en maakte van zijn natuurtalent zijn werk. In 1999 verhuisde hij naar België, waar hij nu, in Gent, salsalessen en andere afrolatijnse ritmes (rumba, mambo, cha cha cha, son, enz...) aanleert. Hij geeft verder ook maandelijkse workshops in Duitsland. Hij was reeds te zien in een Nederlands programma als danser bij "Medico de la Salsa". Hij trad ook op met "La Vieja Trova Santiaguera", "Johny Buenaventura". Hij heeft ook opgetreden met gerenomeerde percussionisten zoals "Poleo", "Gerardo Rosales", "Anga", e.a. in het ritme van de afrocubaanse rumba.


Hij geeft regelmatig demonstraties in koppel of met zijn groep.

Zita Cobas is belgische, heeft 30 jaar danservaring en geeft reeds 23 jaar les. Zita vormt samen met Jesús Cobas een dans- en echtpaar. Zij probeert altijd haar grenzen te verleggen en houdt ervan andere dansstijlen uit te proberen zoals o.a. buikdans, flamenco, hip hop, indische dans, funky jazz... en deze dan te combineren met salsa. Perfectie en afwerking zijn voor haar héél belangrijk, maar hoe je het overbrengt naar het publiek, moet vooral uit je ziel komen.

Jesus en Zita Cobas werden reeds gevraagd als coaches voor het programma "Dans Mondial", "Just the two of us" en zijn veelom gevraagde gasten in het buitenland. Zij traden reeds op met Ibrahim Ferrer van "Buena Vista Social Club", "Eliades Ochoa", "Ruben Gonzalez" (ook toebehorend aan Buena Vista Social Club, winnaars van verschillende Grammy's).